En smak av Chile i varje droppe

Visste du att det inte spelar lika stor roll på vilken latitud druvorna odlas på i Amerika som det gör här hemma i Europa? Jag visste inte det, nu vet jag däremot. Och du också. Varsågod. Man kan odla exempelvis pinot noir där det egentligen ska vara för varmt, men det kyliga havet ser till att balansera det hela.

Errazuriz2Vinhuset Errázuriz från Chile har flanerat omkring länge. På Systembolaget har de stått på hyllorna i mer än ett decennium. Vinet härstammar från byn Panquehue där det odlats, skördats, jästs sedan 1870. I flaskorna har det tappats ett vin som via projektet ”The Berlin Tasting” där betyget MVG utlysts utan problem. Då i relation till tungviktare från Bordeaux, Toscana och Napa.

Errázurir Pinot Noir 2012 är det vin du har kunnat hitta i många år i hyllorna. Nyheten för i år är mer än bara en ny etikett och ny årgång på druvorna. Nej, det är druvorna själva som är den stora nyheten. Det är nämligen så att man har planterat nya vingårdar till det cericeröda vinet med sina exklusiva toner av rostbrunt.

Det är viktigt att ha så kort väg som möjligt till där druvorna ska avskjälkas och pressas eftersom risken för spontan oxidation minster med varje meter och sekund. Vinet blir helt enkelt godare. Speciellt med de nya rankorna som ger en bättre skörd. En skörd som får ligga i 6°C temperatur i fem dagar för att lyfta den ljusa fruktigheten och den angenäma doften av vildblomster.

Med jäsning i ståltank till viss del på egen hand men också med pinot-jäst blir Errázuriz Pinot Noir 2012 lagom mer komplex i sin doft med lakrits och fuktiga skogsrötter som kittlar. En närvaro av fat väntar tålmodigt när du för glaset till din mun och får smaka på tanninernas mjuka beröring.

Jag vill mig känna röda bär och hallon i det allra första ögonblicket. De åtta månader vinet vilat på fat av fransk ek har inte gjort vinet torrt utan istället bara väcker en nyfikenhet till nöt och sötma. Det är ett sött vin med en tydlig fruktighet och också lakrits som växer sig starkare i smaken än vad jag tidigare kände i doften när den slingrade sig runt innanför blykristallens väggar.

Errazurir1Det här är ett väldigt gott vin. Ett vin som lätt slinker ner i halsen redan när man står vid spisen och tillagar maten den är tänkt att passa med. Med ett ursprung i Chile och att vinet enligt vinmakaren själv ska serveras någorlunda kylt ( +14-16°C) känns Errázuriz Pinot Noir 2012 som ett bra höstvin med vänner inom kulinariska skapelser á la havet. Eller en enklare kötträtt. Den söta fruktigheten kommer inte att orka stå på sig med starkare mat och tyngre köttbitar.

Allra bäst tycker jag att Errázuriz Pinot Noir 2012 fungerar som ett sällskapsvin. Det är mjukt, lätt och ”ljust” i sin smak. Upplevelsen av drycken är långt ifrån simpel men ändå inte svår alls att njuta av.


Errázuriz Pinot Noir 2012
(nr 6294)
Vol. 750 ml
Alk Vol. 13,5 %

blogstats trackingpixel

En reaktion på “En smak av Chile i varje droppe

  1. Pingback: Ta en stund och minns sommaren | Mat & Dryck - David Sundgren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *