Söndagskvällen vid spisen

bild 1-4När det ligger en påse äpplen i kylen som legat där i snart två veckor och undertecknad börjar undra om det inte är dags att göra något av dem innan de blir dåliga, då ställer sig undertecknad och gör en sats äppelmos på söndagskvällen.

Förra gången när jag gjorde mos var det ju från början tänkte att det skulle bli äppelkräm till lunch. Så den här gången när mos faktiskt var målet från första början tog jag så klart fram ett recept på ändamålet. Alltså kan jag inte säga exakt hur moset smakar ännu eftersom det står i sina glasburkar och svalnar sakta men säkert.

Hur gör man då mos? Jo, man kan gör som jag gjorde och skalade, klyftade och urkärnade sju stycken äpplen. De slängde jag ner i en kastrull tillsammans med ungefär två (2) deciliter vatten. Det här fick koka upp och sen koka på lite lägre värme i tio (10) minuter för att sen tas av plattan och krossas till lagom konstistens uppnåtts.

Det är vid det här läget som du ställer din kastrull tillbaka på plattan. Slå ner två eller tre deciliter socker. Jag kommer faktiskt inte ihåg hur mycket jag slog i. Men ta i så mycket du känner för, receptet tror jag sa sex (6) deciliter, men så roligt tyckte inte jag att vi skulle ha. Det här rörde jag runt en stund och lät koka upp igen. Ner med ett par nypor kanel och en skvätt eller två av vaniljsocker. Rör om och förbered glasburkarna genom att värma dem i varmt vatten.

Häll över moset i burkarna, skruva på locket och ställ dig och diska. Ja, det jag att den sista biten inte är så rolig. Kan du få någon annan att göra disken åt dig; låt denna göra detta medan du sätter dig i soffan och kollar på TV.

För att knyta ihop säcken. Du behöver:

  • ca 7 äpplen (syrliga)
  • 2 dl vatten
  • 2-3 dl socker
  • lite kanel
  • lite vaniljsocker

Det här ska nog kunna hålla sig fräscht i kylskåpet en månad eller så. Receptet innehöll ursprungligen lite citronsyra och så. Det hade jag inte hemma, och då får det faktiskt vara! Hoppas att det smakar!

bild 2-2

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *