Dirty Wars upprör, förmedlar och berör

DirtyWars1

Jeremy Scahills kommer tillbaka starkt efter sin första bok, tillika dokumentär och avslöjande Blackwater: Mord som affärsidé med hans nya halvdokumentär Dirty Wars. I filmen får vi som publik följa med Jeremy på ett äventyr och en granskning som tar sig fullkomligt oväntade former. Jeremy tar upp jakten på hemligheterna som rör de nattliga räderna utförda av hemliga insatsstyrkor som fått fria tyglar långt utanför lagens vanliga ramar. Dirty Wars är otroligt aktuell och tar upp den sida av amerikansk patriotism-filmer vi sällan får se. Snabbt står det klart att Jeremys resa mot sanningen inte bara är svår och full av inhemska blockader utan också kantad av talibaner såväl som hjärteknipande berättelser.

Dirty Wars upprör mig som person när jag genom dokumentären med actionfilmslika inslag berättar och informerar mig om saker jag aldrig tidigare ens tänkt att en krigsmakt kan göra och komma undan med. Berättelsen förmedlar känslostorm efter känslostorm när jag får höra hur amerikanska soldater grävt kulor ur nyligen avlidna, civila (och oskyldiga) offer.

Trots att filmen är skapad, regisserad och redigerad, från den ena av konfliktens sida stör det mig inte alls lika mycket som vid tidigare dokumentärer. Jag blir inte lika illa berörd av vinklingen därför att berättelserna är så absurda, brutala och backas upp av bevis den amerikanska regeringen inte vill ska existera.

Dirty Wars är en inblick i en grävande reporters framgångar i ett synliggöra det dolda krig USA utkämpar mot långt många fler länder via hemlighetsstämplade listor och elitsoldatförband än du anar.

YouTube Preview Image

Denna gripande dokumentär Dirty Wars är om det dolda världskrig som sprider sig likt en skogsbrand över världen har premiär på bio och video on demand simultant 25 okbober.

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *