Hur du planerar ett perfekt Sagan om ringen-maraton

”Tiden springer lätt iväg när man har kul”. Ja, uttrycket är äldre än Betty White men det är lika verkligt som Pantertanten själv. Någonting annat som har några år på nacken är trilogin om härskarringen; böckerna som blev filmatiserade i början av det nya milleniumet. De tre filmerna är lika långa som de är klassiska och tillsammans sitter de på 9 timmar och 18 minuter av episka bildutor. Harry Potter-serien som jag också planerat åt dig är mer än dubbelt så lång men vilken av de två är bäst? Om detta kommer de lärda tvista för alltid.

Knappa tio timmar av film går att klämma in på en dag utan ödesdigra konsekvenser på dagen som följer, det kan du lita på. Allt som behövs är en kväll med tillhörande natt. Ett tips är ändå att ha dagen efter fri från påtvingade aktiviteter, för vem vill inte ha en ledig dag efter att ha en fullkomligt fullspäckad ledig dag?

Nåväl, för att komma tillbaka till bollplanen; jag har tagit mig friheten att skriva ner en tidsplan ackompanjerat med små notiser och tankar:

(inhandling av mat, snacks och assorterade drycker skall ha tagit om hand innan dagen är kommen)

15:00 – Vännerna samlas för att tillsammans laga tidig middag tillsammans innan kvällens festligheter ska komma till att börja rulla på TV-apparat av valfri storlek.

18:00 – Alla är sedan en liten stund mätta och samtidigt som det värsta av matkoman klingar av i gruppen återvänder möjligheten att fokusera och koncentrera sig på filmerna. Första filmen startar.

ca 21:00 – Första filmen tar slut. Någon har redan tröttnat på alla försök till att efterligna Gollums ”my prrrreciouuuuussssss” och en officiell regel införs med visst motstånd från hen som tycker det är en rätt att få säga så när man kollar på filmerna. Hen ger dock med sig efter hot om indragna chipsrättigheter. Medan den andra filmen görs i ordning och texter ställs in via menyerna diskuteras det i smågrupper om vilken av filmerna som är bäst; ingen kommer fram till någonting.

21:15 – Andra filmen startar. Halvvägs in i filmen finns det inte några tvivel om vem som har läst böckerna och vilka det är som inte har gjort det. Det händer mycket i filmen och den i gruppen som inte har sett de här filmerna innan fattar ingenting. Alla tycker att Enterna är coolast i stan men Legolas och Gimli är roligast.

ca 00:15 – Andra filmen tar slut. Klockan är mer än vad någon hade räknat med. Två tretimmarsfilmer tar längre tid än man kan tro att se. Den tidseffektiva delen av kvällens grupp spiller ingen tid och laddar direkt in den tredje och sista filmen. Någon springer och hämtar resten av snacksen och dryck som har börjat sina.

00:20 – Tredje filmen startar. Alla följer tyst och fokuserat med i handlingen. Hen som inte fick säga ”my prrrreciouuuuussssss” bryter mot sitt tillstånd och chips ställs så långt ifrån hen som möjligt. Fast bara en liten stund; liksom för att göra en poäng av saken. Personen som inte har sett filmerna innan brister ut i frustration över hur Frodo litar mer på Gollum än på Sam. Alla nickar stillsamt med.

ca 03:40 – Tredje filmen tar slut. Personen som inte sett filmerna blir korsförhörd från resten av gruppen vilken hen tyckte var bäst i ett försök att stilla den växande och alltmer aggressiva diskussionen om vilken film som faktiskt är bäst. När diskussionen lugnat ner sig och stabiliserats rör någon om i elden och drar in The Hobbit-filmen in i bilden. En annan frågar varför grppen inte har planerat att kolla på den men ingen kan riktigt svara på frågan.

——-

Det här är alltså ett sätt som man kan kolla på Sagan om ringen-trilogin. Absolut finns det otaliga sätt att se på de här filmerna och det här var bara så som jag tänkte på; det sättet som jag skulle vilja ha ett Sagan om ringen-maraton. Väldigt få tycker illa om de här filmerna, och den som av någon outgrundlig anledning ändå gör detta kan lätt övertalas att se dem igen (eller för första gången) med argument såsom att det är mer än filmerna, att man ser dem tillsammans för att skapa minnen. Ja, jag tror att du förstår vad det är jag menar.

Så, prata runt bland vännerna och styr upp det här. Det är lättare och inte lika energi- eller tidskrävande som Harry Potter-serien, och det är ju också ett argument!

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *