Only God Forgives – ett konstprojekt

Only God Forgives är en mörk berättelse om den kriminella undervärlden i Bangkok. Julian driver en träningslokal för thai-boxning som en front för familjen hoptrasslade narkotikakartell. Julians bror Billy förlorar våldsamt sitt liv och deras hårdkokta, känslolösa mor Crystal åker ner för att hämta sin förstfödde sons kropp. Väl i Bangkok inleder Crystal en mansjakt på personen bakom Billys död. Hon tvingar med Julian i jakten på den skyldige samtidigt som en ökänd sheriff med oortodoxa rykten närmar sig dem.8717_onlygodforgives_glo_other_acc_98a0_bb_4Ryan Gosling och Nicolas Winding Refn har tillsammans skapat en ny film som skiljer sig från resten av filmer på marknaden. Only God Forgives är mörk, långsam och fruktansvärt vacker i sin råa brutalitet. Precis som i Drive där vi fick lära känna duon för första gången är musiken fantastisk, fotot är utdraget och stillsamt vilket ger en kontrast mot grovheten i vad som faktiskt händer.

Only God Forgives är inte som alla filmer. Den är svårare än normalt, men den är inte sämre för det. Att Only God Forgives är en filmfestival-film är inte en stämpel som behöver överdrivet långdragen motivering. Men den är också mer en det. Den är intensiv, mystisk och ger dig som tittare stort utrymme för att tolka in egna åsikter och tankar. Det är ett levande konstprojekt som lätt är värd en plats på MoMa eller liknande museum.

Precis som i Drive är orden från Gosling också få men valda med stor omsorg. Jag räknade till hela 103 ord under de nittio minuter som filmen varade. Efter vad jag har hört via likasinnade är dessa ord utspridda på femton repliker. Det är mindre än en tredjedel från Drive där gosling enligt utsago ska ha haft ungefär femtio stycken repliker. Istället för att berätta allting för sina medkaraktärer och till dig och mig i publiken låter Refn oss veta vad vi behöver genom tystnaden fyllande sötma och genom de andra karaktärerna som emellanåt pratar åt Gosling.

8717_onlygodforgives_glo_other_acc_98a0_bb_9Jag har ingenting emot det, snarare tvärtom. Det ger utrymme åt det underbara soundtracket att skapa en atmosfär som väldigt få filmer lyckas göra. Samtidigt som Only God Forgives föll mig i smaken förstår jag att det har varit spridda skurar av ris som ros från recensenter och biopublik världen runt. 

YouTube Preview Image

Only God Forgives är ett vackert skådespel för dig som uppskattar mer än blockbuster-filmerna och letar efter något djupare att sätta tänderna i. Datumet för det här konstprojektet är 31 maj.

blogstats trackingpixel

En reaktion på “Only God Forgives – ett konstprojekt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *