I Give It A Year – det får räcka så

I Give It A Year är den romantiska komedin om Nat och Josh som efter att ha träffats på en fest sju månader tidigare nu har tagit det stora beslutet att gifta sig. Deras familjer, vänner och även prästen är skeptiska till att äktenskapet kommer att hålla. För Nat och Josh är kärleken blind och de är lyckligast i världen.

Snabbt börjar det naggas i kanterna och stämningen dem emellan blir sämre. De håller på att växa ifrån varandra utan att göra någonting åt det. Nat dras sig till den snygga företagsledaren Guy som handlöst faller för henne samtidigt som en gammal romans mellan Josh och volontärsarbetaren Chloe flyter upp till ytan.

Kan parterapi hjälp dem att ännu en gång hitta lyckan och kärleken dem emellan? Vad var det som hände egentligen?

IGIAY_IGIAY_03965Romantiska komedier ligger mig varmt och hjärtat och med bara trailern till förfogande för att bilda en uppfattning såg jag fram emot I Give It A Year. Inte så att jag höjde den till skyarna, men jag väntade mig en enkel och roande film.

Det var inte så det blev. Den direkta känslan är att produktionsbolaget (Working Title), som har fina titlar såsom Love Actually i sin ryggsäck, försökt göra något som är hiskeligt svårt. I Give It A Year är en Hollywood-version av en mysig Hugh Grant-film. Scenerna är fladdriga och karaktärerna känns inget annat än tråkiga, trånga och platta. Manuset är skrivet av Dan Mazer som också skrivit Borat. 

Att det är en blandning av Borat och Love Actually är väldigt påtagen. Josh bästa vän Danny är karaktären som ska liva upp stämningen i den i övrigt platta scenerna. Det slår totalt bakut och han är bara jobbig. Inte bara jobbig utan också äcklig och i lägen en regelrätt mansgris. Den brutala ärligheten som lindas in i opassande skämt fick mig att vilja begrava ansiktet i mina händer.

Det är tråkigt att se Josh porträtteras som den kåta mannen utan självkontroll. Ställ en kvinna i underkläder framför honom och han är tvungen att göra det till något sexuellt och vara okej med det. Nat skäms över att vara gift och gömmer sin ring varje gång hon träffar den snygga företagsledaren som fallar pladask för henne. Hon är kvinnan som aldrig är nöjd, som alltid vill ha mer, vill ha nytt. Skeva och tråkiga synsätt porträtteras i I Give It A Year där varken kvinnan eller mannen har en egen vilja.

I Give It A Year har premiär i dag den 26 april. Det är en enkel komedi som sätter krokben för sig själv. Jag kan inte med hela mitt hjärta rekommendera filmen såvida du inte tyckte om Borat och/eller Stephen Merchant.
blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *