Köttfritt: lets pump(a) it up!

Pumpasoppa med chili-sting

4-6 pers

~~~~~

Har du gjort pumpasoppa förut? Inte? Bra, för då är vi två. Hur gör man? Vad ska man ha mer än pumpa? Hur lång tid tar det? Ja, frågorna var många och i ärlighetens namn vet jag inte om jag lyckades besvara dem alla själv. Men om något så vet jag mer än jag gjorde innan. Det är inget man ska ta lätt på. Jag lär mig för varje måltid som tillagas och det värdesätter jag. Hoppas att du också gör det! I alla fall, pumpasoppa är vad som stod på menyn och snart också kanske din. Ser jag tillbaka på mitt liv om fem, tio, tjugo eller femtio år kommer jag alltid kunna se tillbaka och komma ihåg att den här soppan var den första som jag tillagat från grunden.

Vad måste jag se till att ha hemma?

  • Ca 1kg pumpa
  • 4 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 stor potatis
  • 2 färska chili-frukter
  • 1 gul lök
  • Några klickar creme fraiche
  • 1 matberedare/ stavmixer

Börja med att försöka lista ut gåtan om hur man på bästa, enklaste och mest tidseffektiva sättet skalar pumpan. När du listat ut det är det precis det du ska göra. Fast inte förrän du har skurit upp både löken och chili-frukterna. Ett hett (hehe, kunde inte låta bli) tips är att skölja bort alla kärnor, annars kommer det bli väldigt, väldigt starkt. Men som alltid är det upp till dig. Fräs chilin och löken försiktigt med lite olja i en eller två kastruller samtidigt som du nu ger dig på den skrämmande svåra uppgiften att skala pumpan. Akta så att du inte droppar svett på fruktköttet när du gör detta då det är en jobbig uppgift. Hacka sedan pumpan i lagom stora tärningar. Upprepa proceduren men denna gång med potatisen.

Släng dem båda i kastrullen/kastrullerna och låt det fräsa en liten stund tills du känner dig redo att hälla på vatten och kasta ner buljongtärningarna. Nu har vi kommit till den lätta biten, nämligen den att vänta. Låt alltsammans stå och småkoka i en kvart ungefär. Både potatisen och pumpan ska vara mjuk. Jag vet inte man jag gissar på att det är för att den på det stora hela är klar då och samtidigt gör det lättare att göra nästa moment; mixandet.

Mixa allting till en slät sak och koka upp igen. Här är ett ypperligt tillfälle för att salta och peppra efter behag. Det går också finfint att hiva i en klick creme fraiche. Inget måste, den går att ha direkt på tallriken istället om man hellre känner för den varianten. Du gör som du vill.

Ja, som sagt, koka upp soppan igen. Sen är det redo att servera. Garnera med något fint om du tänker ladda upp maten på en blogg, Instagram eller något annat. Mackor är också gott att ha till. Det är ändå en soppa och en macka är både god och bra för att ha någonting hårt att tugga på.

 

Det smakade fantastiskt och jag hoppas att din version också gör det.

IMG_7105

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *