Det svenska språket är inte ett ickeproblem, Odd

Internet har till viss del tagit blicken från Isabella Löwengrips uttalande om ”hen” för att istället hoppa på Odd i hans inlägg i ämnet. Båda två har enligt mig tagit till sig debatten och sakfrågan rätt underligt. Jag funderar på om det inte har att göra med att de två tycker att det är larvigt och onödigt med ”hen”. Jag funderar på om det helt enkelt är så att de inte har satt sig in i ämnet tillräckligt. Själv har jag inte alls mycket kött på benen när det kommer till genus, hen, könsroller, patriarkatet och normer. Men jag tycker ändå att jag har fått en bättre insyn och förståelse under den senaste tiden. Det är därför jag vill, på ett så pedagogiskt vis som möjligt, ge svar på tal till dig Odd.

Nej, barn ska inte frysa, det ska de inte göra. Det har du helt rätt i. Klä barnen i blått eller rosa, blått och rosa, brunt, rött, gult, grönt, svart, vitt. Vilken färg som helst. Det företräde du tar till att racka ner på de som gör ett val (eller avsaknaden av ett val) går emot det både du och din flickvän förespråkar – ett fritt val. Det du säger ger inte utrymme för att få välja själv.

Ja, i text är människan adekvat en hon. Det har du helt rätt i. Jag vill passa på och fråga hur ofta du refererar till adekvatet ”hon” i ditt vardagliga språk. Det är inte så ofta va? Det är ovanligt och i viss mån också förlegat. Det används inte över en bred grupp dagligen. Idag används ”hen” av väldigt många, och de gör det i stort sätt dagligen.

Nej, det är inte självbedrägeri att använda ”hen” i diskussioner. Där har du helt fel. Däremot skulle det kunna tolkas som självbedrägeri att aktivt förvägra ”hen” i diskussioner eftersom den är så allmänt accepterad idag. ”Hen” är en del av verkligheten, inte bara en fluga eller ett mode-ord. Många gånger finns det andra ord att använda istället för ”hen” men som kan skapa mer komplicerade meningsuppbyggnader. ”Hen” förenklar och skalar av. Ordet bryter loss personen från ämnet, och då försvinner mycket av risken att döma och ge svar utifrån en (i många fall) patriarkal strukturform. Kort sagt så försvinner många missförstånd och felaktiga antaganden.

Ja, vi kommer hitta andra saker att störa oss på. Det har du helt rätt i. Men jag vågar säga med säkerhet säga att ”hen” aldrig kommer att skrivas med gement ‘H’. Varför skulle vi? Hela idén med ”hen” är att inte ha någon könsladdning på ett pronomen och skulle vi börja skriva ”Hen” om mannen och ”hen” om kvinnan förtar det hela syftet. Det skickar hela rörelsen och idén med ordet ut genom fönstret och vi är tillbaka på ruta ett.

Nej, jag hoppas att du inte säger ”vill hen ha min sittplats?” för då använder du ordet inkorrekt. Ett bättre sätt att erbjuda någon äldre, handikappad, förälder, barn (notera könsneutraliteten i beskrivningarna) eller vem som helst kan vara: ”ursäkta, vill du sitta?” eller kanske ”ursäkta mig, jag ska av om x antal hållplatser, om du vill får du gärna ta över min sittplats”.

 

Vi använder vårt språk hela tiden för att beskriva allting vi ser, allt vi gör, allt som har hänt, vad som händer och vad som kommer att hända. Vi är vårt språk. Bakom orden, skrivna eller talade är vi alla människor. Vi är inte Mänskor och Kvinnskor. Med ”hen” kan vi mötas där mitt emellan. ”Hen” förenklar också i de lägen där vi tidigare varit tvungna att skriva ”han/hon”. Nu har vi ett ord som har plats för båda, snitsigt va?

Det svenska språket lever och utvecklas hela tiden. Varje år tillkommer nya ord med nya betydelser och nya ord med gamla betydelser. Gamla ord tappar sin mening och faller bort. Gamla ord görs om och får nya betydelser eller bara en ny stavning. Utvecklingen av vårt språk är lika svår att hejda eller kontrollera som evolutionen själv. 170 000, det är siffran de flesta leker med som svar på frågan hur stort det svenska språket är. Och ja, det är ett bra riktmärke att gå efter men inte att förglömma är att språket vi talar och skriver med är ett språk som bygger på avskalning och sammansättning. Dessa kombinationer är så gott som oändliga. Så vad gör det med ett litet extrapronomen på tre bokstäver? Du behöver inte använda det om du inte vill. Svenskan är och var redan innan ”hen” ett ganska könsneutralt språk.

 

Det här är inte ett försök till att övertala dig hur du ska bemöta personer i din omgivning genom en bloggtext. Det har jag ingen rätt att göra. Däremot är det att försök till att få dig att åtminstone förstå att när någon använder ”hen” är det inte för att könsstympa eller förvrida en diskussion. Det handlar helt enkelt om att ta ett litet steg från ”hon” och ett lika litet steg från ”han”.

blogstats trackingpixel

4 reaktion på “Det svenska språket är inte ett ickeproblem, Odd

  1. Greetings! I’ve been following your site for a long time now
    and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Houston Texas!

    Just wanted to say keep up the good work!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *