Köttfritt: en ädel upplevelse

Ädelostindränkta quornbitar med tärnad zucchini, spenat-tagliatelle serverad med en krispig rucola-sallad

2-3 PERS
~~~~~~~

Den här veckan gick jag ifrån det starka som genomsyrade förra receptet och började sniffa in i den underbara världen av ost. Vad är bättre än ost? Precis, inte mycket. Det finns alltid nya saker att leka med, men quornbitarna är lätta att göra så mycket med. Den kanske inte är stark, men det innebär inte att den var smaklös. Ädelosten är proppfylld av smak och karaktär (känner mig lite som Carl-Jan just nu).

Vad måste jag se till att ha hemma?

 • Quorn i bitar (200-300g)
 • 1 klump ädelost av valfri smakstyrka (ca 100g)
 • 2 dl matlagningsgrädde
 • 5 dl Creme Fraiche
 • 200g färsk spenat-tagliatelle
 • 1 näve Rucola
 • 1 paprika (av valfri färg)
 • 1 handfull cocktailtomater
 • 1 gurka
 • 1 zucchini
 • 1 påse spanska mandlar

Värm upp stekpannan lugnt och försiktigt tillsammans med lite matfett av valfri sort. Samtidigt som du gör det; smula ner osten i en liten kastrull på låg värme. När hela osten (med en viss acceptabel kvalitetskontrolls-andel som hamnat i din mage) är i kastrullen häller du på grädden och värmer försiktigt. Glöm inte bort att röra runt lite då och då. Vi vill ju inte att det ska skära sig eller något annat hemskt.

Stressa inte när det kommer till osten. Det är bra om den tar tid för det ger dig tid och lugn att göra annat samtidigt. Du kanske tänker att du måste starta vattnet till pastan. Då tänker du lite för snabbt. Pastan är färsk och behöver bara ett par minuter i vattnet, så vänta lite med just det. Ta istället den här extra tiden osten ger dig för att hacka, skära och tärna grönsakerna.

Tärna en gedigen men inte överdriven bit zucchini och lägg åt sidan. Den ska ner i såsen lite senare. Just det, har du slängt ner quornbitarna i stekpannan? Ja, jag glömde säga det, jag vet. Men gör det nu då. Seså, jag väntar….perfekt. Ha pannan på medelvärme så att det inte bränns vid, ingen tycker om när det är för bränt i kanterna. Nu kan du fortsätta med att skära upp paprikan, gurkan och tomaterna. Hur mycket av varje del du vill ha kan inte jag bestämma över.

Ställ grönsakerna vid sidan om, eller häll upp det redan nu på tallrikarna. Jag sköljde rucola och hällde upp direkt, men det betyder inte att du måste göra så. App app app, låt zucchinin ligga kvar. Kommer du inte ihåg vad jag sa? Den är inte till salladen, det har jag redan berättat. Håll huvudet kallt, jag vet att det är mycket att hålla reda på men det kommer gå bra det här.

Quornbitarna borde vid det här laget vara halvt om halvt upptinade och stekta. Har osten gift sig med grädden är det dags att hälla ner såsen i stekpannan. Fräs och sprak, visst låter det härligt? Skynda att klumpa ner creme fraiche. Du behöver inte köra ner allting om du inte vill. Se bara till att det blir en lagom mängd sås till andelen quorn. Nu är det hög tid att starta pastavattnet. Under tiden vattnet kokar upp är det bara att hålla koll på stekpannan så att det inte är för varmt. Låt det stå och småputtra försiktigt.

Koka pastan så lång tid som det står att den ska koka fast lite mindre än det. Passa på att hiva i zucchinin i såsen när pastan hälls av.

Rör om, häll upp och servera!

IMG_7024

blogstats trackingpixel

2 reaktion på “Köttfritt: en ädel upplevelse

  • Jo, så var det och jag tycker fortfarande att det är fel att dr gjorde då. Men alla ändras och nu är jag i stort sätt en lego själv (som ääääälskar kött) haha!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *