Oscars: vem vinner vad?

Oscars2013-620x350

Okej, galan börjar om ett par timmar. Men vem kommer gå hem med vilken statyett? Jag var tvungen att ta ställning till den här frågan redan för en månad sedan. Läste du Wkd-bilagan i Metro i fredags så var jag delaktig i att ordna till siffrorna om vem som kommer vinna vad. Så, ska vi ta och gå igenom vad jag tycker och tror om nattens spännande timmar. Nog med kallprat. Lets get down to business!

~~~~~~~~~~~~

Bästa film

best-picture Jag vill att Argo tar hem priset för bästa film. Av de nominerade var det den här här som fick mig att sitta och hålla andan. Argo är helt klart en av de mest spännande filmerna. Nej, förlåt. Det är den mest spännande filmen.

Jag tror att Lincoln kommer att gå hem som vinnare. Det går inte att ta ifrån Steven Spielberg det faktum att han med Lincoln har skapat en väldigt intressant och välbearbetad film. Det är absolut inte den roligaste filmen. Och det är inte den mest spännande. Men det är likväl ett mästerverk med stor historisk betydelse. Det är också därför jag tror att Lincoln kommer vinna. Det är en väldigt amerikansk film och det brukar ju öka chansen att vinna.

Bästa manliga huvudroll

daniel-day-lewis-lincoln

Jag vill och jag tror också att Daniel Day-Lewis kommer gå hem som vinnare. Ja, Daniel Day-Lewis var helt fantastisk i sin roll som den kända amerikanska presidenten. Så bra att han, enligt mig, är hundra procent given som vinnare av bästa manliga huvudroll.

Bästa kvinnliga huvudroll

best-womanJag vill att Emanuelle Riva ska gå hem som vinnare. Och det är av den enkla anledningen att jag medan jag såg filmen Amour för en stund undrade om hon faktiskt var sjuk på riktigt eller om hon bara spelade helt otroligt realistiskt.
Jag tror att Jessica Chastain kommer att gå hem som vinnare. Hennes roll i Zero Dark Thirty är en solid insats i en bra film. Och utan Chastains insats hade filmen inte blivit så bra som den faktiskt blev.

Bästa manliga biroll

lincolnJag vill att Christoph Waltz ska vinna. Hans roll som Dr King Schultz i Django Unchained är vad som gör filmen mer än bara ännu en Quentin-film. Ja, det var bara det jag ville säga. Hade vi haft Waltz som huvudroll i filmen hade jag satt Django som vinnare av bästa film.
Jag tror att Tommy Lee Jones kommer att vinna.
 Jones kommer att gå hem med en statyett för sin roll i Lincoln på grund av, tyvärr, på grund av att det är just Lincoln. Ja, hans roll var bra. Han gjorde ett utomordentligt jobb. Men riktigt sådär överfantastiskt var det inte.

Bästa kvinnliga biroll

reg_1024.10lesmis.ls.12212Anne Hathaway kommer gå hem med statyetten för bästa kvinnliga biroll. Les Mis var en lång film. Väldigt lång. Kanske till och med för lång. Men Anne gjorde vad hon skulle göra och mycket mer. Ingen kommer att rå på henne ikväll. Grattis Anne.

Bästa regissör

best-directorJag vill att Michael Haneke (Amour) ska vinna. Frågor du mig, vilket du kanske gör var Amour den bästa filmen som kom ut 2012. Michael Haneke har skapat ett mästerverk. Han måste prisas för detta.
Jag tror att Steven Spielberg (Lincoln) kommer att vinna. Se motiveringen längre upp för bästa film. Spielberg kanske har gått och blivit en tråkig regissör, men han är fortfarande en grym filmskapare och han är älskad runt om i världen för sina klassiker. Hans arbete med Lincoln är inte något undantag.
Det vore kul om Benh Zeitlin (Beasts of the Southern Wild) får gå hem som vinnare. Filmen är en riktig feel-good och jag kan inte på rak arm komma på någon annan film bland de nominerade som jag lämnade biosalongen med ett större leende på mina läppar som efter denna.

Bästa icke-engelskspråkiga film

best-nonenglishJag tror och hoppas att Amour kommer att vinna. Statistiken som virvlar runt på internet säger detsamma. Jag håller alla tummar tillgängliga!

Bästa dokumentär (långfilm)

 Sugarman

Jag kan inte se att någon annan än Searching For Sugar Man kommer att vinna. Behöver jag säga mer? Nej. Har du inte sett den här dokumentären tycker jag att du ska sätta det högst upp på din prio-lista. Brukar du inte kolla på dokumentärer? Skitsamma. Du måste se det här.

blogstats trackingpixel

En reaktion på “Oscars: vem vinner vad?

  1. Pingback: Oscars: en sammanfattning, del 1 | David Sundgren @ COLIN

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *