Oscars: en sammanfattning – del 1

Så var det över. Årets Oscarsgala är över. Stora delar av Hollywoods elit ligger med största sannolikhet fortfarande i sina sängar och försöker sova av sig ruset. Men de som nog kommer vakna och känna sig tröttast i huvudet av alla är vinnarna. Och då speciellt de som gick hem med sitt livs första pris och sin första Oscarsstatyett. Ett stort grattis till alla vinnare. Ett stort grattis också till alla de nominerade som trots storslagna insatser inte lyckades kamma hem någonting. Ni är alla värda store erkännanden. I år, som så många andra, var det ett tufft startfält och skulle det gå hade alla fått varsitt pris med sig hem.

Oscars2013-620x350Hur gick det då för mig och min tipsrad? Jag ”lämnade in” den sent. Faktiskt hade jag inte mer än några minuter kvar till godo innan listan gick att läsa här på bloggen. Visst, jag hade redan valt vilka jag trodde skulle vinna en månad tidigare. Men att ta sig för att författa ett sådant stort inlägg hade jag inte tagit mig för. Mina val av vinnare hittar du här. I flera av kategorierna hade jag flera val, med olika baktankar. Men jag går nu efter de val jag gjorde i enkätundersökningen från Metro. De valen stämmer nästan exakt in på vad jag skrev igår, det skiljer sig bara ett eller två val.

~~~~~~~~~~~~~~~~

Bästa film

valde rätt (1/1)

Grattis Argo. Du var mitt val från första början med din spänning. Jag tvivlade på att du skulle gå hem med priset på grund av att jag inte trodde att akademin skulle ge priset till Ben Affleck. Det låter dumt att säga så, men det var så jag tänkte. När jag hörde ditt namn ropas upp som vinnare blev jag glad. Du överraskade mig med någonting jag tyckte var väntat men otroligt.

Trailer
———

Bästa manliga huvudroll

valde rätt (2/2)

Grattis Daniel Day-Lewis. Att du skulle gå hem med statyetten var för mig kvällens mest säkra kort. Din insats i Lincoln är något som måste upplevas i första hand, att lovorda ditt engagemang och din hängivelse till rollen i all ära. Men du gjorde filmen sevärd även för de som inte är intresserade av den historiska aspekten av berättelsen. Och det är inte något att ta lätt på.

Trailer
———

Bästa kvinnliga huvudroll

Valde fel (2/3)

Grattis Jennifer Lawrence. Jag tyckte om dig i Silver Linings Playbook, det gjorde jag verkligen. Men jag trodde verkligen att din roll som den mystiska Tiffany skulle hamna i skuggan av andra roller som i min tro stod som favoriter på grund av deras filmers handling mer än skådespelarinsats. Men att få höra ditt namn ropas ut och se din reaktion.. Ja, det fick mina ögon att tåras. Och det var du ensam om att lyckas med.

Trailer
———

Bästa manliga biroll

valde rätt (3/4)

Grattis Christoph Waltz. Dr King Shultz gjorde Django Unchained till vad den kom till att bli, det är ingen fråga om saken. Du stod emot flera starka namn. Namn jag skulle ramla sönder i bitar av nervositet om mitt namn skulle stå bredvid deras i en nominering. Men du vann över dem alla. Och det med all rätt. Din roll i filmen är vad som fick mig att tycka om en till Quentin-film och du ska veta att det inte är många av hans skapelser som jag tycker så mycket om som den här.

Trailer
———

Bästa kvinnliga biroll

valde rätt (4/5)

Grattis Anne Hathaway. Les Misérables är en vacker historia. Och du gjorde mig inte besviken i din porträttering av Fantine..den gjorde mig mållös i biostolen. Din röst, ditt mimspel och ditt skådespeleri som den unga modern som förlorar sitt jobb kommer leva kvar i historieböckerna bra länge framöver.

Trailer
———

Bästa regissör

valde fel (4/6)

Grattis Ang Lee. Att du med ditt vackra konstverk till film Life of Pi blev uppropad som vinnare var för mig kvällens skräll och också den gladaste överraskningen. Jag hade verkligen inte väntat mig att du skulle få gå hem som vinnare. Men jag har aldrig varit så glad över att ha fel.

Trailer
———

Bästa icke-engelskspråkiga film

valde rätt (5/7)

Grattis Amour. Äntligen fick du ett pris. Du var min favorit på en annan nivå som de andra inte kom nära. För mig var och är du den bästa filmen 2012. Och med så många nomineringar var det inte mer än rätt att du skulle få åka hem till Frankrike med i alla fall det här priset. Berättelsen du ger mig och alla andra som tittar på dig förändrar oss, du ställer till med våra värderingar och uppfattningar om vad vi tror är äkta kärlek. Michael Haneke, I salute you.

Trailer
———

Bästa dokumentär (långfilm)

valde rätt (6/8)

Grattis Searching For Sugar Man. Det var längesen, om ens någonsin, som jag blivit så glad och lycklig inombords av en dokumentär. Du överraskade mig med en historia jag hade absolut noll vetskap om. Och det på ett vackert, smart och intresseväckande sätt. Inte att glömma; grafiken i dig…namnam!

Trailer
———

Bonus: Bästa animerade kortfilm

valde rätt

Grattis Paperman. Du var inte med på min tipsrad. Men även om det var så tar inte det bort det faktum att jag föll för dig första gången jag såg dig. Du är flörtigt rolig och vacker. Du är smart och kvick. Du är vad min fantasi om det perfekta mötet ser ut i mina drömmar. Och kärleken till Disney som släppt hela filmen gratis till Internet.

Se hela filmen
———

Det finns självklart så mycket mer att prata om när det kommer till vilka som vann vad. Som det faktum att Sverige vann hela tre priser igår. Varav två var var för samma kategori. Det har bara hänt två gånger innan under alla åttiofem år som det har blivit oavgjort. Jag har nämnt och pratat väldigt kort om nio kategorier. Nio stycken är inte i närheten av hur många det är som faktiskt delas ut. Men många av dem handlar om sådant jag inte är intresserad av eller helt enkelt inte är tillräckligt insatt i för att kunna ge en ärlig bedömning eller ens en gissning.

Men nu är det över, alla har fått sina priser och glas har klinkats ihop tillsammans med glädjerop hela natten. Återigen, grattis till alla vinnare!

blogstats trackingpixel

En reaktion på “Oscars: en sammanfattning – del 1

  1. Pingback: Captain Phillips – en uppenbar nagelbitare | Din plats för filmer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *