Hur du planerar ett perfekt Harry Potter-maraton

Filmmaraton med vänner är något av det bästa som finns. Men det är lätt att glömma bort hur mycket tid som försvinner när man kollar på film. Speciellt när man planerar att ha ett maraton där man med ett bra gäng vänner ska mata sig igenom Harry Potters magiska värld.

Sju fantastiska böcker blev till åtta filmer. Och filmerna är allt mellan 2:20 långa upp till lite över 2:40. Då räknar jag visserligen med eftertexterna. Gör vi en snabb överslagsräkning ser vi att kvällen kommer att bli minst sexton timmar lång. Kanske sjutton timmar om vi lägger till några ströminuter eftersom de faktiskt är över två timmar långa. Men när man räknar på det, minut för minut, så har vi hela 19 timmar och 38 minuter av magiska formler och utebliven ämnesundervisning.

Så, hur ska man då få ihop ett komplett maraton? Vi snackar alltså nästan ett helt dygn av filmtittande. Jag skulle göra som följande för att maximera solljus och sådant. Tänker att vi gör lite av en tidsschema över dagen:

(förberedelser över vem som tar med vad har tagits om hand innan dagen är kommen)

09:00 – De första börjar anlända och frukost dukas upp på ett bord i anslutning till TV:n fortlöpande alltmedan fler plingar på dörren.
09:30 – Alla är nu närvarande (saknar ni någon för denna skylla sig själv). De flesta har säkert frukost i sin hand eller har redan ätit klart. Första filmen startar.

ca 11:00 – Första filmen tar slut. De eventuella eftersläntrarna ramlade in under filmens gång. Det finns ingen tid att spilla. Frukosten som nu gått över och blivit brunch står kvar för den sugna. Tio minuter paus för att reda ut diskussioner om vilken smak som förmodligen är godast i Bertie Botts bönor i alla smaker.

11:10 – Andra filmen startar. Någon har sett filmen hundraelva gånger och tar på sig ansvaret att duka undan frukostbordet innan saker börjar lukta och så. Någon annan klagar högt och tydligen på hur idiotisk översättning ”Tom Dolder” är för ”Tom Riddle” och försöker att komma på något bättre namn med föga resultat. Samtidigt tipsar någon om att det kan vara läge att börja fundera på vad gruppen ska äta till lunch under den tredje filmen, förslagsvis.

ca 13:50 – Andra filmen tar slut. Tio minuter vigs för diskussion om huruvida den första eller andra Dumbledore är bäst. Vilda inlägg om att beställa pizza till lunch läggs fram. Men dessa förslag blir snabbt nedröstade eftersom pizza passar bättre som middag till ett filmmaraton. Istället kommer värdinnan/värden på att det finns omänskligt mycket pasta i huset och skickar någon till närliggande livsmedelsbutik för att köpa köttbullar eller liknande (samt vegetariskt alternativ om det skulle behövas).
14:10 – Pastavattnet står på spisen och alla hjälper till i köket så gott det går. De som inte får plats i köket plockar fram valfritt sällskapsspel och börjar att spela (ex. Alfapet, Monopol, Med andra ord).

14:40 – Tredje filmen startar. Lunchen förtärs till filmen. Det är lite tryckt stämning hos de som spelade sällskapsspel eftersom det alltid är någon som anklagas för fusk. Men denna stämning lättar snabbt när någon påvisar hur mycket mörkare den här filmen är gentemot de två tidigare och drar upp det faktum att böckerna blir mörkare men att hoppet är för stort. Hälften håller med och säger att det här är den sämsta filmen i hela serien. Någon uppmärksammar att det är i den här filmen som skådespelarna kommit in i puberteten och att det syns väldigt väl på dem (oroliga blickar bränner i dennes nacke).

ca 16:00 – Tredje filmen tar slut. Ingen tid att spilla. Den fjärde och bästa filmen; mest spännande filmen står näst på tur. Fjärde filmen startar.

ca 18:35 – Fjärde filmen tar slut. Gruppen är i extas och någon har återigen blivit hopplöst kär i Emma Watson. Alla vet att klockan är ungefär middagstid och förslaget om pizza till middag godtas utan problem. Värdinnan/värden berättar vilken av de lokala pizzeriorna har bäst pizzor. Den närmaste har självfallet inte hemkörning. Så fem extra minuter vigs åt diskussion om det är värt att ta den godaste pizzan och hämta dem ”manuellt” eller ta den bästa pizzan möjlig som kan köra pizzorna till gruppen. Hemkörningen vinner när ingen tar på sig rollen att hämta pizzorna från det bästa stället.

18:45 – Femte filmen startar. Pizzorna kommer någonstans mitt i filmen och alla försvinner in i pizzan. Alla kan filmen utantill ändå så det spelar ingen roll om maten får total fokus i några minuter. Kort därefter pratar ingen med någon. Alla är i matkoma och nöjda med sig själva men på samma gång hatar sig själva. Några gråter när Sirius dör. Alla hatar Umbridge för att, ja. Hon är Umbridge.

ca 21:00 – Femte filmen tar slut. Läsken är slut och chipsen är på farlig nivå. Några springer iväg för att fylla på reserverna. Det tar lite längre tid än väntat eftersom livsmedelsbutiken har stängt och de som är ute på detta viktiga uppdrag fick springa vidare till videofilmsbutiken och betala dubbla priset för samma kvantitet. Men det är det värt.

21:30 – Sjätte filmen startar. Det är spännande, mörkt och alla vet att det närmar sig sitt slut. Hatet mot Snape är öppet och tydligen även om alla vet att alla älskar honom ändå. En av de starkaste scenerna i hela serien får gruppen att dra för andan i kärlek. En i gruppen somnar till följd av en fördröjd biverkan från pizzan. Detta straffas hårt genom att instragramma roliga bilder och skriva en, två kanske tre väl valda tweets från personens konto.

ca 00:00 – Sjätte filmen tar slut. Officiell kisspaus och diskussion om hur värdelös den sista scenen var och varför de valde att förstöra den underbara men så sorgliga scenen som Dumbledores begravning skulle ha blivit om man bara hade försökt. Den fick ju så mycket utrymme i boken, så varför helt och hållet hoppa över den i filmen? Skandalöst! Kort dispyt utbryter när någon stjäl någons kudde. De som lever ett liv med cigaretter får en chans att röka en sådan utan att missa något av någon film som det har varit tidigare under dagen.

00:15 – Sjunde filmen (del 1) startar. Tryckt stämning när Harry och de andra begraver Dobby. Snyftningar ekar i lokalen. Jakten på horrokruxerna hejas på av gruppen och någon försöker få Ron att lugna sig genom TV-rutan med föga resultat. Överlag är psyket hos gruppen tämligen slitet och konstiga saker sägs. Ofta helt orelaterade till vad som annars diskuteras eller händer i filmen. Värdinnan/värden har gosat in sig i sitt täcke denna hämtat från sitt sovrum. De andra kollar avundsjukt på detta berg och värme och mys.

02:35 – Sjunde filmen (del 1) tar slut. Gruppen är trött och det bästa vore om de två delarna var en lång del istället och drar igång den andra och avslutande delen så fort som möjligt. Sjunde filmen (del 2) startar.
04:45 – Sjunde filmen (del 2) tar slut. Sådärja. Gruppen är i något av ett zombietillstånd. Men de är också lyckliga över alla magi de har fått uppleva, men samtidigt ledsna över det faktum att det aldrig kommer att komma någon ny film eller bok om detta universum. Några somnar där de sitter/ligger. Några andra tar snabbt hand om de lediga sovplatser som finns tillgängliga. Någon är pigg nog att i alla fall någorlunda duka undan bordet vid TV:n för att sedan åka hem till sig. 

——-

Och det här är alltså hur jag tycker att man på bästa sätt planerar ett Harry Potter-maraton. Det här är inget för den svaga. Det kommer kräva mycket av de närvarande. Men klarar man av det kan man stolt kalla sig medlem av en ganska exklusiv klubb.

Ett tips är att göra det här på en lördag så att söndagen kan fungera som buffer-dag.

blogstats trackingpixel

6 reaktion på “Hur du planerar ett perfekt Harry Potter-maraton

  1. Pingback: Potter och blomkål | David Sundgren @ COLIN

  2. Pingback: Hur du planerar ett perfekt Sagan om ringen-maraton | David Sundgren @ COLIN

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *