Tips för dig med en MacBook

UPPDATERING: Tre heta tips för dig med MacBook!

Jag har genom min uppväxt varit ett hängivet Microsoft-fan. Eller, hängivet och hängivet, det är det som har funnits hemma att arbeta på.

Men när jag för två år sedan köpte min första Mac (MacBook Air mid 2010) var det en helt ny värld att lära sig. Jag kan idag säga att jag älskar MAC OS X, det är ett fantastiskt operativsystem som är mäkta enkelt att använda till vad du än behöver göra.

Det enda som jag tyckte fattades var verktyg för att städa i datorn. I min hemmabyggda PC lägger jag ner lika mycket, om inte mer, tid på att fixa i mappar, rensa gamla filer, diskdefragmentera, osv osv. Efter timmar av sökande insåg jag att Apple inte förser sina användare med dessa verktyg.

 

Diskdefragmentering – En snabb sökning på Google förde mig in på Apples tekniska forum. Där lärde jag mig, som du nu också lär dig, att en MacBook inte behöver defragmenteras eftersom nya typer av diskformatering går förbi problemet med spridda skurar av data. Därtill har den ökade mängden cache gjort att filer mer ofta kan skrivas över direkt istället för att hårddisken ska skriva datan på ett nytt ställe och sedan radera det gamla.

Alltså behövs inget verktyg för diskdefragmentering.

Diskrensing – Att kunna rensa hårddisken/-arna var en annan aspekt jag saknade. Idag har jag ett program som heter Cache Out X. Det är busenkelt att använda och tar inte mycket plats i datorn. Kan varmt rekommendera dig att ladda hem det programmet. Det är mer plats än man anar som onödiga filer tar på datorn. Filer man inte hade någon aning om existerade. Jag brukar rensa någon gång i månaden, det brukar räcka.

RAM-minnet – Det där djävulska minnet ska alltid ta slut. Jag märker på mig själv att jag inte stänger av program på samma sak i en Mac som jag gör på en PC. Varför? Förmodligen för att när jag kryssar ner något i Windows stängs det av. I Mac lägger det sig bara och lurar i bakgrunden. Känner du att datorn går segt när du haft den igång ett tag kan det bero på att du har program som drar minne. Men också program du använder har ibland en förmåga att ta åt sig mer minna än de faktiskt behöver. Webbläsaren Safari är ett bra exempel (även om en uppdatering gjorts för att råda bot på problemet). Jag hittade ett program i Mac AppStore vid namn MemorySweeper Pro. Minns jag rätt är det gratis och fungerar som så att du installerar det. Sen hittar du en ikon i toppmenyn, det ser ut som en sopkvast. Klicka där och sen på ”Sweep”. Då rensar programmet i RAM-minnet och datorn kan arbeta på i snabbare och mjukare takt än förut.

Tänk på: finns det inget att sopa undan kommer ingenting att sopas undan.

blogstats trackingpixel

3 reaktion på “Tips för dig med en MacBook

  1. Pingback: Tre heta tips för din MacBook | David Sundgren @ COLIN

  2. Tack för tipsen. Mac sweeper pro verkar kosta 7 eller 15 kr, finns två att välja på. Men det är ju ingen summa att bråka om. 🙂
    /Johanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *